Gerealiseerd

Duofiets Hoenwaard

April 2023 – De duofiets voor Hoenwaard is er!
De Vriendenstichting is daarover heel verheugd. Dankzij vele, gulle giften van particulieren, Hattemse bedrijven en Nijhuis Bouw schraapte de stichting het benodigde geld in zeer korte tijd bijeen. Geweldig! Genieten maar van Hattem en de prachtige omgeving.

Koppelbed

 

’t Koppelbed staat er !!!

Seewende – 13 oktober 2021 – Locatiemanager Jenneke Lokhorst mocht dinsdagochtend een koppelbed voor de bewoners (en hun dierbaren) van woonzorgcentrum Seewende in Nunspeet in ontvangst nemen. Een wens van haar die zij had voorgelegd aan de Stichting Vrienden van Het Baken.
Samen met Nunspeet Verbindt (Lions Nunspeet), particuliere giften en een flinke bijdrage van kringloop De Cirkel kon Gert Drost namens de Vrienden dit bijzondere bed overdragen. Gert: “We zijn ontzettend blij dat we dit initiatief hebben kunnen verwezenlijken”.

lees meer .....

Jenneke is enorm enthousiast over de aanschaf van dit bed voor bewoners. Het koppelbed is een hoog-laag bed dat door de aangepaste matras naadloos aangeschoven kan worden aan een bestaand bed. Opname in een verzorgingshuis betekent vrijwel altijd dat men abrupt alleen verder moet leven, terwijl juist dan nabijheid, intimiteit van geliefde(n) zoveel kan betekenen. Een enorme impact dus. Jenneke: “Hoe fijn kan het dan zijn als wij als instelling de mogelijkheid bieden om toch naast elkaar te liggen en elkaars intimiteit te ervaren.”Het bed kan ingezet worden in de laatste levensfase waarin genegenheid, nabijheid zo gewenst is. Jenneke vervolgt: “Misschien voelen mensen hierbij nog een drempel, maar wij willen dit graag mogelijk maken. Nunspeet Verbindt had als thema ‘eenzaamheid’ en met dit initiatief willen we graag ook op dit gebied ruimte geven om eenzaamheid tegen te gaan. Het koppelbed kan hier een fijne rol vervullen. Het zou dan ook fantastisch zijn als we over een poosje niet genoeg meer hebben aan één bed”.

De video hieronder toont de betekenis van het koppelbed

Wonderfoon

In het voorjaar 2020 zijn 24 Wonderfoons verdeeld over de huiskamers van alle (4) locaties van Het Baken.
Dit zijn Seewende (Nunspeet), De Voord (Elburg), De Hullen (Oldebroek) en Hoenwaard (Hattem)
Bewoners maken er met plezier gebruik van.
Een Wonderfoon is een oude PTT-telefoon die omgebouwd is tot een ‘jukebox’. Door een nummer (1-99) te kiezen wordt een zang-/of muzieknummer afgespeeld (in de hoorn). Gericht op de bewoners zijn dat liedjes uit de oude doos, die hen veel herkenning geven.
De video hieronder toont het gebruik van de Wonderfoon bij Seewende

lees meer .....

Na een oproep ontvingen de Vrienden van Het Baken van particulieren veel van die oude toestellen.Het bedrijf SDD uit Emst ontwierp en maakte belangeloos de elektronica die vervolgens ingebouwd werd door bestuursledenleden van de vriendenstichting.

Snoezelkar

 Een Snoezelkar is een bewezen hulpmiddel dat zorgmedewerkers én mantelzorgers echt helpt mensen met dementie zintuiglijk te prikkelen, te ontspannen of contact te maken en heeft een merkbaar effect op de stemming en het gedrag van hen. De Vrienden van Het Baken zetten zich in om een Snoezelkar bij Seewende mogelijk te maken.

.... lees meer

Wat is de Snoezelkar precies? Het apparaat produceert (ontspannings-) muziek, projecteert kleurige, bewegende beelden op wanden en plafonds, verspreidt aansprekende geuren en toont glazen kolommen met stijgende luchtbelletjes. Een Snoezelkar is mobiel en kan dus ingezet worden in gemeenschappelijke én kleine ruimten. De Stichting Vrienden van Het Baken omarmde de vraag vanuit Seewende ( zorglocatie Nunspeet ) om met een publieksactie de aanschaf van een Snoezelkar (ca. € 5000) mogelijk te maken. En niet tevergeefs! Particuliere giften, donaties van kerken uit Nunspeet e.o. en een substantiële bijdrage van de Lions Club Nunspeet was het bedrag snel bijeen. Geweldig.

Robotdieren

Seewende gaat daar door een gezamenlijke inspanning van Stichting Kontakt en de Stichting Vrienden van Het Baken over robotdieren beschikken.  Deze robots komen voor in verschillende vormen en afmetingen, bijvoorbeeld een poes of een hondje. De robot kan reageren op geluid, beweging en aanraking.

lees meer .....

Sommige robots laten ook emoties zien, bijvoorbeeld door zelf geluid te maken en met de ogen te knipperen. U kunt aan bepaalde robots opdrachten geven die de robots dan uitvoeren en u kunt met ze spelen. Ze heten ook wel interactieve knuffels of interactieve knuffeldieren.

Waarvoor dient het?

Robotdieren voorzien a.h.w. in een behoefte aan sociaal contact. Mensen met dementie kunnen met zo’n dier “praten, knuffelen en aaien”. De robot zal hier op reageren. Robotdieren hebben een kalmerend effect, bijvoorbeeld door een rustgevende mechanische ademhaling.

Diva Dichtbij

De professionele zangers en zangeressen van Diva Dichtbij, die we periodiek op alle locaties van Het Baken uitnodigen, zingen prachtig, van opera tot smartlap. Daarnaast verstaan zij de kunst om langdurig zieken en vooral mensen met dementie a.h.w. wakker te maken en hen zover te activeren dat zij mee neuriën, zingen en hen zelfs tot een dansje bewegen en hen zo momenten van aangenaam beleven te bezorgen in hun overwegend monotoon en ook eenzaam bestaan.

lees meer .....

Het filmpje (zie hieronder) geeft een aardig beeld van ’t effect van een optreden van een diva of divo (opmerking: beelden vormen een collage van wat op grond van privacyregels toegestaan is. Op verschillende locaties verzorgde Diva Dichtbij, op uitnodiging van de Stichting Vrienden van Het Baken, een aantal optredens. Beelden van bewoners van Het Baken mogen echter niet getoond worden)Het filmpje geeft een goede, aandoenlijke indruk van het effect van een Diva Dichtbij-voorstelling.

Projecten in coronatijd

Vanwege coronabeperkingen bleek het lastig als vriendenstichting wat te kunnen betekenen voor bewoners van Het Baken.
Medeleven tonen ten aanzien van bewoners en medewerkers. En dat deed de stichting dan ook door o.a.  bezorgen van boeketten bloemen en Oranjesoesjes.