Nieuws en aardigheden

Elburg in oorlogstijd
DE VOORD

30 april 2024

Dinsdagmiddag hield de heer Willen van Norel (o.a. van Arent Thoe Boecop) een lezing met beelden over de oorlogstijd, 1940-1945, in Elburg. Met name ging het over de Joodse gemeenschap. Een tijd van onmenselijke beperkingen, spanning. En ook van een grote moed en gemeenschapszin.
De middag die mogelijk was gemaakt door Welzijn (De Voord) en de Stichting Vrienden van Het Baken werd bijgewoond door een grote groep bewoners en andere geïnteresseerden.

SJOEL (presentatie)
DE VOORD

Maandag, 25 maart 2024

Op maandagavond verzorgde SJOEL (Joods Museum) een mooie presentatie in De Rede.
Mevrouw Marijke Weterholt en de heer Jetse Kuipers vertelden boeiend over Joodse gebruiken en toonden daarbij vele relevante voorwerpen.
De lezing was georganiseerd door Welzijn (De Voord) en de Stichting Vrienden van Het Baken.

Ingebruikname Rolstoelfiets
DE VOORD

Maandag, 25 maart 2024

Met behulp van een crowdfundingsactie, heeft Stichting Vrienden van Het Baken i.s.m. Regiobank Elburg een rolstoelfiets voor de bewoners van woonzorgcentrum De Voord kunnen aanschaffen. Meneer Schaapman heeft namens de bewoners de rolstoelfiets in ontvangst genomen.

De rolstoelfiets was al enige tijd een grote wens, maar een behoorlijke investering. Stichting Vrienden van Het Baken heeft samen met Regiobank Elburg een crowdfundingsactie opgezet. Dankzij de giften van organisaties en particulieren is het bedrag bij elkaar verzameld!

Tijdens de feestelijke uitreiking zijn de grootste sponsoren in het zonnetje gezet: Regiobank Elburg, Stichting Wiel, Kringloopwinkel Elburg, Krikke Driewielfietsen, EBF (Egbert Bos Foundation) en Stichting Dames van den Bosch. De fiets is op dit moment al in gebruik en de bewoners zijn er ontzettend blij mee.

Genieten van een visje bij
HOENWAARD

 Vrijdag, 2 februari 2024

Het wordt onderhand een traditie. Onze stichting trakteert bewoners op een lekkerbekje, kibbeling of harinkje.
Niet alleen lekker maar ook gezellig en even wat anders.
Vrijdag was het weer zover. Genieten dus bij Hoenwaard. De foto’s laten het zien.

Bewoners De Voord op bezoek bij Nederlands Artillerie Museum

Woensdag, 20 september 2023

11 bewoners en evenzovele mantelzorgers bezochten het prachtige museum op De Knobbel. Bij aankomst werd koffie geschonken en verteld over het ontstaan van het museum. Niet alleen de inhoud maar ook de gebouwen zelf stralen historie uit. Op het uitkijkpunt overziet men de grote schietheide. Kampen, toch bijna 17 km hemelsbreed, was duidelijk waarneembaar. In het museum is de groep in tweeën opgedeeld met elk een rondleider, die veel uitlegden over de vele oorlogen en de gebruikte gereedschappen. Zware stukken geschut tot en met de moderne Hi-mars.
Vertrokken om 10:30 uur, terug om 13:30. Enigszins vermoeid maar zeer voldaan. Echt een heerlijk uitje georganiseerd door Welzijn (Het Baken) en de Stichting Vrienden van Het Baken.

Diva Abke bij Seewende

Dinsdag 22 augustus 2023

Zangeres Abke van Diva Dichtbij kon bij het mooie weer buiten op het terras voor de bewoners haar, vaak nostalgische, liederen ten gehore brengen.
Edelweiss, Tulpen uit Amsterdam. Er werd volop genoten. 

Viskar
Hoenwaard

Dinsdagmiddag 13 juli 2023

Bewoners van Hoenwaard genoten volop van een lekkerbekje, een bakje kibbeling of een harinkje.
Is weer iets anders.
De Vrienden van Het Baken genieten daar op hun beurt weer van.

 

Viswagen
Seewende

Dinsdagmiddag 27 juni 2023

In de rij voor de viswagen op de (Seewende) markt.
Dat voelde als ‘van ouds´. Mogelijk gemaakt door de Vrienden van Het Baken.
Geweldig. Even wachten is juist fijn. En daarna smikkelen van een lekkerbekkie, kibbeling of harinkie.
Een extraatje. Bewoners van Seewende genoten er van.

 

Viswagen
De Voord

   Maandag middag 26 juni 2023
Op het voorplein van De Voord stond een gezellige viswagen. Alle bewoners konden er een visje, harinkje, gebakken visje of een bakje kibbeling halen. Op kosten van de stichting Vrienden van Het Baken.
Daar werd met plezier gebruik van gemaakt. Wel even in de rij staan, want er was veel belangstelling. Niet erg. Opde Elburg markt is het niet anders.
En het smaakte, smaakte. Eigenlijk naar meer.

 

Diva Martine
HOENWAARD

Op donderdagmiddag 25 mei ‘23
wist diva Martine de bewoners van Hoenwaard met haar mooie stem en goed gekozen repertoire aan te zetten tot meezingen en meedeinen. Aanvankelijk wat schuchter, later luidkeels en vol overgave. Men genoot.
Opera, operette. Ook liedjes ‘uit de oude doos´ zoals Tulpen uit Amsterdam en Roosje m’n Roosje vielen in de smaak.
Bewoners met buitenlandse roots, zong Martine zong enkele Turkse en Indonesische nummers. Martine ontroerde bewoners met buitenlandse roots zichtbaar toen enkele Turkse en Indonesische nummers vertolkt werden.

 

LENTEFAIR
De Voord

  Zaterdag 22 april 2023

De Stichting Vrienden van Het Baken was aanwezig op de druk bezochte Lentefair. Met het aantrekkelijke “Ballonnetje Prikken” met een klein prijsje werd het doel ‘meer bekendheid’ bij bezoekers goed gehaald.

En… hij is er:
Duofiets Hoenwaard

  Vrijdag 14 april 2023

De officiële ingebruikneming van de fiets bij Hoenwaard. Hierbij waren bewoners, gebruikers en betrokkenen, die de aanschaf mogelijk maakten aanwezig. Particulieren en Hattemse bedrijven lieten zich bij de crowdfundingsactie, belangrijk ondersteund door de Regiobank, van hun beste kant zien. Nijhuis Bouw Rijssen deed een stevige duit in het zakje. Veltkamp tweewielers (Hattem) leverde de fiets en neemt voor enkele jaren (gratis) het onderhoud op zich.

De Stichting Vrienden van Het Baken maar meer nog bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers en verzorgenden zijn heel blij dat de fiets er is en juist vóór het fietsseizoen aanbreekt.

Duofiets voor
Hoenwaard
Hattem

 Woensdag 5 april 2023

In samenwerking met de Regiobank Hattem is een crowdfundingsactie opgestart.
Overweldigend te merken dat zo velen met een donatie al reageerden.
Tot en met de figuurlijk ‘laatste’ lootjes verliep de actie boven verwachtinh. De duofiets is inmiddels geleverd en in gebruik!
Allen die een donatie deden: GEWELDIG BEDANKT!

Duofiets voor
Hoenwaard
Hattem

 Woensdag 8 februari 2023

In samenwerking met de Regiobank Hattem is een crowdfundingsactie opgestart.
Overweldigend te merken dat zo velen met een donatie al reageerden.
Nu de ‘laatste’ lootjes nog. De duofiets gaat er komen! Dat is geweldig goed nieuws voor de bewoners én mantelszorgers en fietsvrijwilligers. Samen genietend het prachtige Hattem doorkruisend.
Voor een gift of de stand van zaken KLIK HIER OP CROWNDFUNDING DUOFIETS 
Een bedrag storten met vermelding van “duofiets” kan natuurlijk ook. Op de rekening van de Stichting Vrienden van Het Baken:  NL07RABO0384725597

Koraal uit Elburg in De Voord

Woensdag 7 december 2022

Koraal zingt in De Voord op uitnodiging van de Vrienden van Het Baken.
Voor prima gevulde en in kerstsfeer gebrachte zaal De Rede bracht het ruim twintig personen tellende koor moderne en semi-klassieke liederen ten gehore in close harmonie. Dirigent Merlijn lichtte tussendoor de nummers toe.
Bewoners, mantelzorgers en geïnteresseerden drukten hun waardering uit met applaus.
Zeker voor een herhaling vatbaar.

Diva Dichtbij in De Hullen

Maandag 28 november 2022

DivaDichtbij in De Hullen

Diva Abke van Diva Dichtbij, op uitnodiging van de Vrienden van Het Baken, nam bewoners van De Hullen mee op een muzikale reis in het verleden.
Met liedjes “Edelweiss” en bijvoorbeeld “t Zijn de kleine dingen die het doen¨ raakte de diva de bewoners zichtbaar. Het toverde een glimlach van herkennen op gezichten. Een zoen en een dikke knuffel van een geëmotioneerde toehoorder vielen Abke als dank ten deel.

Diva Dichtbij in Hoenwaard

Vrijdag 18 november 2022

DivaDichtbij in Hoenwaard
Bewoners van Hoenwaard kregen Diva Linda op bezoek. De zangeres zong voor hen klassiek (Ave Maria) en ‘populair’ (Kleine café aan de Haven).en bewoog het gehoor daarmee tot meezingen. Momenten van welbevinden.

Viskar bij De Voord

8 november 2022

Om twee uur staat de viswagen van Westerink opgesteld bij de ingang van De Voord.
De olie is al warm en de wind staat in de goede hoek. De geuren van gebakken vis waaien zo De Voord in. Bewoners krijgen daardoor echt trek in een lekkerbekje, harinkje of kibbeling. Sommige bewoners kiezen er voor van de vis te genieten in de huiskamers. Een groot deel vindt het gezellig bij de viskraam een praatje te maken tot het hun beurt is.
Voor allen geldt dat het in de smaak viel.
Bewoners van alle vier locaties van Het Baken werden op deze wijze getrakteerd door de Stichting Vrienden van Het Baken.

Ingebruikname
   QwiekUp Seewende

.2 november 2022

De QwiekUp bij Seewende was al enige weken in gebruik toen op woensdag 2 november de officiële overdracht plaats had.
Het mobiele apparaat kan beelden op muren projecten. En ook voor bewoners die te bed liggen op het plafond. Voorstellingen over allerlei onderwerpen kunnen gekocht worden, maar ook familie foto’s en films al dan niet met geluid zijn mogelijk.
Met een bijdrage van de Stichting Vrienden van Het Baken werd aanschaf van de QwiekUp mogelijk

Film vol Herkenning

1 november 2022

Bewoners van Het Baken locatie Hoenwaard gingen er lekker voor zitten. Want Gerard van de Worp en Fredi Bos hadden een film gemaakt die bij de kijkers herkenning en herinneringen opriep.
Onder het genot van een kopje koffie, thee en een zoete lekkernij namen de filmmakers 25 bewoners mee naar de jaren 60 in Hattem. Zo kwamen oude straten, het treinstation, de fotozaak en speeltuinen van weleer voorbij. Maar ook schoolgebouwen waar kinderen lopen in kleding die de bewoners doet terug denken aan hun jonge jaren.
Hattemers doen het woord en delen hun herinneringen met de kijkers.
Niet verwonderlijk dat de verhalen los komen en een bewoner vertelt over vroeger. Hoe dat ging zonder wasmachine en alles met de hand gebeurde. Hoe de witte was op het gras lag te drogen en bleken in de zon.

Cheque
Kringloop Elburg

15 oktober 2022
Kringloopwinkel Elburg verrastte onze stichting met een prachtige cheque. Het bedrag was dit jaar extra groot vanwege ´t  uitstekende financiële resultaat dat de Kringloop behaalde.

Viskar bij alle
   locaties

oktober 2022

Corona leverde beperkingen op voor de activiteiten die onze stichting voor bewoners in petto had. Als een soort compensatie is alle bewoners vis aangeboden. Bij een viskar buiten of een gemaakte kraam binnen. Dit betekende een welkom verzetje. Bewoners lieten het zich goed smaken

Hoenwaard
          fietst DUO

8 september 2022

Bewoners van Hoenwaard konden een weekend duo-fietsend door Hattem op een leenfiets van De Voord (Elburg). Bewoners én mantelzorgers/vrijwilligers beleefden daaraan veel plezier zoals de foto toont.

Culturele evenementen
na corona weer opgestart

10 juni 2022

Na een vanwege corona gedwongen stop is weer een nieuwe start gemaakt met het aanbieden van culturele activiteiten.
De Vrienden van Het Baken, samen met welzijnmedewerkers, had Evert Wittingen (Doornspijk) uitgenodigd om met zijn keyboardspel, bewoners, familie en/of mantelzorgers te laten genieten (en meezingen) van muziek uit ‘de oude doos’. Onderstaande video geeft een korte impressie daarvan weer.

Hoenwaard verhuist

            naar

   de Hof van Blom

17 januari 2022

De bewoners van Hoenwaard (Hattem) verhuizen vandaag naar de nieuwe locatie Hof van Blom. Dat is echt een hele operatie te noemen en vraagt veel van bewoners, maar zeker ook van de medewerkers. Een nieuw gebouw en voor Hoenwaard houdt dit tevens in dat groei in de toekomst mogelijk is.
Reden voor de Stichting Vrienden van Het Baken allen die betrokken zijn bij de verhuizing te bedanken en veel geluk te wensen in en met het nieuwe ’thuis’ door middel van een boeket voor elke huiskamer.

Bestuurswisselingen

september 2022
Gebrig van de Berg (Hulshorst) heeft na 15 jaren afscheid genomen van het bestuur van de stichting.
Naar het zoeken van een opvolger is gestart.

oktober 2021
Mevrouw Anneke Stelwagen maakt sinds 2021 deel uit van ’t stichtingsbestuur van de Vrienden van Het Baken. Een welkome vrouwelijke aanvulling. Bovendien is dan een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan, namelijk dat er daarmee een vertegenwoordiging van Hoenwaard (Hattem) is.