Projecten – Actueel

Robotdieren

Robotdieren zijn knuffeldieren die reageren op hun omgeving, bijvoorbeeld als ze een geluid horen of bewegingen zien.
Seewende gaat daar door een gezamenlijke inspanning van Stichting Kontakt en de Stichting Vrienden van Het Baken over robotdieren beschikken.  Deze robots komen voor in verschillende vormen en afmetingen, bijvoorbeeld een poes of een hondje. De robot kan reageren op geluid, beweging en aanraking.

lees meer .....

Sommige robots laten ook emoties zien, bijvoorbeeld door zelf geluid te maken en met de ogen te knipperen. U kunt aan bepaalde robots opdrachten geven die de robots dan uitvoeren en u kunt met ze spelen. Ze heten ook wel interactieve knuffels of interactieve knuffeldieren.

Waarvoor dient het?

Robotdieren voorzien a.h.w. in een behoefte aan sociaal contact. Mensen met dementie kunnen met zo'n dier "praten, knuffelen en aaien". De robot zal hier op reageren. Robotdieren hebben een kalmerend effect, bijvoorbeeld door een rustgevende mechanische ademhaling. KLIK HIER voor een voorbeeldfilmpje

Snoezelkar

Een Snoezelkar is een bewezen hulpmiddel dat zorgmedewerkers én mantelzorgers echt helpt mensen met dementie zintuiglijk te prikkelen, te ontspannen of contact te maken en heeft een merkbaar effect op de stemming en het gedrag van hen. De Vrienden van Het Baken zetten zich in om een Snoezelkar bij Seewende mogelijk te maken.

Aan onze oproep een financiële bijdrage te verlenen is is ruim gehoor gegeven. Particulieren, kerken en de Lionsclub Nunspeet, hartelijke dank hiervoor!
In de week van 5 maart 2021 is de Snoezelkar besteld. Deze wordt over enkele weken geleverd en in gebruik genomen.

.... lees meer

Wat is de Snoezelkar precies? Het apparaat produceert (ontspannings-) muziek, projecteert kleurige, bewegende beelden op wanden en plafonds, verspreidt aansprekende geuren en toont glazen kolommen met stijgende luchtbelletjes. Een Snoezelkar is mobiel en kan dus ingezet worden in gemeenschappelijke én kleine ruimten. De Stichting Vrienden van Het Baken omarmt de vraag vanuit Seewende ( zorglocatie Nunspeet ) om met een publieksactie de aanschaf van een Snoezelkar (ca. € 5000) mogelijk te maken.Samen met u, mensen en bedrijven uit Nunspeet en omgeving, kunnen we er voor zorgen dat bij Seewende een Snoezelkar ingezet kan worden, die bewoners met dementie momenten een aangename beleving bezorgt én mantelzorgers en zorgmedewerkers handvatten geeft om zinvol met bewoners om te gaan. Belangrijk!